Doğunun en kalabalık şehirlerinden olan Van, “Doğunun Paris”i unvanını boşuna almamış. 7000 yıl öncesine uzanan tarihiyle tam bir kültür beşiği. Krallıklara başkentlik yapmış Van, bu köklü tarihin yanı sıra çiçekleri, dağları, gölleri, adaları, şelaleleri, travertenleri hatta Kapadokya benzeri oluşumlarıyla sürprizlerle dolu bir şehir. İşte size detaylı bir Van gezilecek yerler rehberi…
Beni Van’a çeken şey, Akdamar Adası’ydı. Efsanelerle ünlü ada, eğer doğru zamanda gitmişseniz tam bir cennet. Beyazlar pembeler açan çiçekleriyle badem ağaçları sizi rengarenk karşılıyor. Tabii, buna bir de badem ağaçlarını mesken tutan kelebekleri, Artos Dağı’nın inanılmaz manzarasını ve Akdamar Kilisesi’nin görselini de ekleyince ada tam bir görsel şölene dönüşüyor. Gördüğüm günden beri Akdamar, benim EN GÜZEL BAHAR ROTALARI‘mın en baş köşesinde.

Hem çok uzak hem çok yakın
Uzak olduğuna bakmayın gittiğinizde görüyorsunuz insanları bir o kadar yakın… Bu sıcak, samimi ve yardımsever hallerine hayran kalıyorsunuz. Van’la hemen kaynaşmanıza sebep olacak şeylerden biri de meşhur kahvaltısı… Bölgenin adıyla birlikte en çok duyduğumuz şey, bu dillere destan kahvaltı mı yoksa Van Gölü canavarı mı onu size bırakıyorum. Henüz canavarın gerçekliği kanıtlanmış değil ama şehre bir gizem kattığı kesin…
Üzerinde yaşam devam eden dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Van, 20. yüzyıla kadar birçok farklı kültürün birada yaşadığı ender şehirlerden biri olmuş. Urartulara Tuşpa ismiyle başkentlik eden şehir, bu tarihten sonra Büyük İskender’den Romalılara, Sasanilerden, Ermenilere, Araplardan Türklere birçok kez el değiştirmiş.
Son yıllarda yapılan çalışmalar ve Akdamar Adası’nın turizme kazandırılmasıyla Van’ın hak ettiği ilgiyi çok yakında kazanmaya başlayacağına eminim.
GENEL BİLGİLER
Van neresi?
Doğu Anadolu’nun en uç noktası olan Van, sınır şehirlerimizden biri. Kapıköy ile İran’a sınır kapısı olan Van, aynı zamanda Bitlis, Siirt, Hakkari, Ağrı ile komşu…
Van’da kaç gün kalmalı?
Van’da gezilecek yerler biraz dağınık olsa da 2 – 3 günlük bir geziyle rahatça tamamını gezebilirsiniz. Çok detaylandırmak istemezseniz bir hafta sonuna da sığdırmak mümkün.
Bir günü Akdamar ve merkezdeki yerlere, diğer günleri ise merkezin dışındaki yerlere ayırabilirsiniz.
Van’a ne zaman gidilir?

Doğu Anadolu bölgesinin en uç noktasında olan şehirde kışları oldukça sert geçiriyor. O yüzden eğer soğuğa karşı direncim yüksek ve buraları karlar altında görmek konusunda ısrarcıysanız aralık – şubat aylarını tercih edebilirsiniz. Ama bölgenin ve Akdamar’ın bahar halini görmek istiyorsanız nisan ayının ilk haftaları doğru zaman.
Ben gittiğimde 9 Nisan’dı ve hala açmayan birkaç badem ağacı vardı. O yüzden Nisan 15′ e kadar en güzel zamanı diyebilirim. Tabii ki bu, o yıl havaların nasıl gittiğiyle de çok alakalı bir durum. Kışın sert ya da yumuşak geçmesine göre bu tarihler birkaç gün erkene ya da geçe kayabilir.
VAN GEZİLECEK YERLER
Akdamar Adası
Van’a birçok insanın gelme sebebi sanırım Akdamar Adası. Efsanesiyle ünlü ada, üzerindeki Kutsal Haç Kilisesi’nin restorasyonundan sonra biraz daha popülerleşti. Nasıl olmasın ki? Ada özellikle nisan ayından açan badem ağaçlarıyla öyle güzel oluyor ki, bir gören bir daha unutamıyor. Tıpkı bende olduğu gibi.
AKDAMAR ADASI ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda toparladım. Linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Van Kalesi
Eski Van tarafında yüksek bir tepeye kurulan kalenin ilk temelleri Urartular zamanında atılmış. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta olan kale şu an ziyarete açık. Kalenin içerisinde surları, kaya mezarlarını, kitabeyi ve tapınağı gezebileceğiniz gibi şehrin müthiş manzarasını da izleyebiliyorsunuz.

Hoşap Kalesi
Yine Urartulardan kalma kalenin günümüze kalan kısmı Osmanlı döneminde yapılmış. Ticaret yolları üzerinde olduğundan o dönemler oldukça önemliymiş. O günlerden kalma demir kapının hala görülebildiği kalede aynı zamanda, mescit, zindan, fırın ve sarnıç gibi bölümler görülebiliyor.
Van Urartu Müzesi
Van Kalesi yakınlarında kurulan müzede başta Urartular olmak üzere Selçuklu ve Osmanlılara ait 2500’den fazla eser sergileniyor. Mimarisiyle de dikkat çeken müzenin giriş ücreti 7 TL.
Muradiye Şelalesi
Şehir merkezine 80 kilometre mesafedeki Muradiye Şelalesi, Bend-i Mahi Çayı üzerinde yer alıyor. 18 metrelik bir yüksekliği olsa da asıl etkileyici yanı geniş bir alanı kaplaması. Kış ve bahar aylarında özellikle yüksek debiye sahip şelale üzerinde kurulu 50 metrelik ip köprünün üzerinden geçmek de ayrıca heyecan verici.

Akçalı Travertenleri
Pamukkale’yi aratmayan travertenler Van’a 45 kilometre uzaklıktaki Başkale ilçesinde. Bembeyaz rengiyle burada olduklarına şaşıracaksınız.
Van Kedi Evi
Van’ın simgesi haline gelen safkan bir kedi olan Van kedisinin en önemli özelliği iki gözünün farklı renklere sahip olması. Nesli tükenmekte olduğundan şu an koruma altında olan Van kedilerini görebileceğiniz yer Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedi Evi. Ancak burası hafta sonları kapalı olduğundan ziyaretinizi hafta içine göre planlarsanız iyi olur.

Erçek Gölü Kuş Cenneti
Van Gölü’nün doğusunda yer alan göl, kuş çeşitliliği ile Türkiye’nin sayılı kuş cennetlerinden biri. Türkiye’de bulunan 453 kuş türünün yarısı, Erçek Gölü Havzasında yaşıyor. Başta filamingolar olmak üzere Kılıçgaga, Büyük Cılbıt, Kara Boyunlu, Batağan, Angıt, Yaz Ördeği, Van Denizi Martısı gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sadece yerel kuşlar değil göçmen kuşların da önemli bir uğrak yeri. Özellikle filamingo sevenler buraya mutlaka uğramalı. Kuş meraklıları için göl çevresinde gözlemevleri de bulunuyor.
Artos Dağı
Torosların devamı olan dağın en güzel manzarası Akdamar Adası’ndan… Kelebek çeşitliliğiyle sayılı bölgeler arasında yer alan dağ, doğa gözlemcileri ve doğa sporlarına meraklılar için harika fırsatlar sunuyor. 1800 metre yükseklikte dağ, eko turizm için önemli bir fırsat…

İnci Kefali – Uçan Balık
Van’ın sodalı sularında yaşayabilen balık türü olan İnci Kefali sazangillerden bir balık türü. Sadece burada yetişen inci kefalinin hikayesi de çok ilginç. Sodalı sular üremeye imkân vermediğinden inci kefalleri, somon balıkları gibi yumurtlamak için dere içlerine girerek akarsuya karşı yüzüyorlar, şelaleleri aşarak yumurtalarını bırakacak yerlere ulaşıyorlar ve tekrar göle geri dönüyorlar. Her yıl tekrarlanan bu döngü nisan – temmuz aylarında gerçekleşiyor. Bu inanılmaz olayı görmek için gelenler de çok fazla.
Sığ sularda avlanmaları daha kolay olduğundan bu yolculuğu koruma altına almak için 75 günlük bir av yasağı bulunuyor ve sıkı bir şekilde denetlendiği söyleniyor. Eti beyaz ve lezzetli olan balığın gölde avlanması serbest.
Ayrıca;
Bartholomeus Kilisesi, Hüsrev Paşa Camii, Kaya Çelebi Camii, Yedi Kilise, Meher Kapı, Altınsaç Kilisesi, Erek Dağı, İkiz Kümbetler, Halime Hatun Kümbeti, Bend-i Mahi Köprüsü, Abalı Kayak Merkezi ve Vanadokya Van’da görebileceğiniz diğer yerler…

Bu arada Van Lalesi, Ters Lale benim gibi çiçek severlerin Van’da bulabileceği iki önemli çiçek türü.
BAŞKA NELER YAPILIR?
Van’da 1 günden fazla vaktiniz varsa çok yakınlardaki Doğubeyazıt sınırlarında yer alan İshak Paşa Sarayı’nı da mutlaka görmelisiniz. Detaylarını anlattığım İSHAK PAŞA SARAYI – OSMANLI’NIN SON SARAYI yazım size bu konuda fikir verebilir.
Van’da ne yenir? Nerede yenir?
Van Kahvaltısı
Başta otlu peynir olmak üzere çeşit çeşit peynirin yer aldığı kahvaltı, Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, kavurmalı – sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan oluşuyor. Mevsimine göre yazın cacık, kışın da tahin – pekmez ilave olabiliyor.
Sabah gün doğumundan (yaklaşık 4 gibi) gün batımına kadar açık olan bu kahvaltı mekanlarından Van’da 60 kadar bulunuyor. Şehir merkezinde birçoğunu yan yana bulabiliyorsunuz. En çok tavsiye edilen Van Kahvaltı mekanları Sütçü Fevzi ve Sütçü Kenan…

Kavurmalı uşgun ekşilisi
Van civarında yetişen uşgun otu ekşi tadı olan bir bitki. Önce kabukları soyularak küçük küçük doğranır. Evelik bitkisi de doğrandıktan sonra önce uşgun kavrulur sonra evelik, salça, tuz ve kavurma eklenir. Suyu da eklendikten sonra evelikler pişince üzerine yumurtalar teker teker kırılır. Yumurtaları pişince ocaktan indirilir. Servis yapılırken kişniş ilave edilir.
Keledoş
Heliz otu, yeşil mercimek ve kuzu eti ile yapılan soslu, kurutlu bir çeşit yemek.
Kavut
Van yöresine ait bir çeşit tatlı. Kavurga adı verilen yöresel çerez tavada kavrulduktan sonra pekmez ya da bal ve ceviz ile servis edilir.
Murtuğa
Bir çeşit Van usulü omlet diyebilirim. Bakır tavada tereyağı eritilir, un ilave edilerek kavrulur. Daha sonra ayrıca tuzla çırpılan yumurta tereyağına ilave edilir. Hafifçe karıştırılarak pişirilir.
Çirişotu kavurması
Çirişotu, soğanla yağla kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak pişirilir.
Otlu peynir
Van’a özgü bu peynir farklı otların karışımıyla yapılıyor. 25 yakın ot kullanılabiliyor ama en çok kullanılanlar Sirmo, Heliz, Mendi, Siyabo, Kekik, Yabani Nane… Kullanılan süt ise Van yaylarında yetişen koyunlardan elde edilen süt… Biraz tuzluca olan peyniri Van’ın her köşesinde bulabiliyorsunuz.

Van’da nerede yenir?
Aşiyan Ev Yemekleri
Yöresel yemekler için en iyi adreslerden birisi burası. Başta keledoş olmak üzere, perde pilavı, içli köfte gibi yemekleri bulabiliyorsunuz.
Altınsu
Yöresel yemeklerin yanı sıra bölgeye özel inci kefali yemek için en doğru adreslerden biri. İyi ve kaliteli servis ile gidenlerin çok memnun kaldığı yerlerden. Edremit’te yer alan mekânın göl manzarası da ayrı güzel.
Erkoç Cağ Kebap
Cağ kebap buraya has değil ama iyisini yemek istiyorsanız Erkoç’u denemelisiniz. Temizliği ve hızı ile de oldukça iyi bir mekan.
Martı
Şehir içerisinde güzel inci kefali yiyebileceğiniz yerlerden biri. Van feribot yolu üzerindeki mekana kahvaltı için de uğranabilir.
Van’da nerede kalınır?
Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi merkezi konumuyla en çok tercih edilen yerlerden.
Haldi Otel
Benim de kaldığım otelin en büyük avantajı merkezi konumu. Odaları temiz ve oldukça ferahtı. Cumhuriyet Caddesi’ne 500 metre Ulu Cami’ye ise 100 metre uzaklıkta. Kahvaltısı oldukça güzel olan otelde ücretsiz wi-fi ve klima da bulunuyor.
Büyük Urartu Otel
Van’ın eski otellerinden biri olan Büyük Urartu Otel’in farklı özelliklere sahip 75 odası var. 24 saat resepsiyon hizmetinin yanı sıra Cumhuriyet Caddesi’ne de çok yakın. Ücretsiz kahvaltı ve akşam yemeği servisi bulunuyor. İsteyenler için havalimanı transferi ayarlanıyor.
Van Şişli Öğretmenevi
2017 yılından beri hizmet veren otel, Muradiye ilçesinde yer alıyor. 48 odalı otel, 7/24 hizmet veriyor. Otel içerisinde Türk hamamı, sauna ve havuzun yanı sıra restoranında ünlü Van kahvaltısını da bulabiliyorsunuz.
Rönesans Life Otel
Uygun fiyatına karşılık son derece temiz ve şık bir otel. Restoranlara ve alışveriş mekanlarına yakınlığı ile konumu da oldukça iyi. Kahvaltısı lezzetli otelin personeli de oldukça ilgili.
Van’a nasıl gidilir?

Van’a gitmek için karayolu ya da uçak yerine tercih edebileceğiniz daha heyecanlı bir seçenek var: Van Gölü Ekspresi… DOĞU EKSPRESİ ile benzer şartlara sahip Van Gölü Ekspresi de yaşanılması gereken deneyimlerden biri. Pandemi nedeniyle şu an çalışmasa da Ankara – Tatvan arası işleyen ve yaklaşık 24 saat süren bu hattı ileride mutlaka yapılması gerekenler listenize ekleyin.
Tren seferleri; Ankara’dan salı ve pazar günleri, Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri yapılıyor. Van Gölü Ekspresi’nde pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlar bulunuyor.
Tren Ankara – Kayseri – Sivas – Malatya – Elâzığ – Tatvan güzergahını kullanıyor. Ankara – Tatvan arasındaki parkur 24 saat 16 dakika, Tatvan – Ankara arası 23 saat 27 dakikada sürüyor. Bilet almak için TCCD‘nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Tatvan’a ulaştıktan sonra buradan dolmuş veya otobüslerle 2 saatte Van’a gidebiliyorsunuz.
Uçak ise daha hızlı bir seçenek sunuyor. İstanbul’dan yaklaşık 2 saat, Ankara’dan 1 saat 35 dakika süren bir uçuşla Van – Ferit Melen Havalimanı’na ulaşıyorsunuz. THY ve Pegasus’un düzenli seferleri bulunuyor.
Karayolu ile gitmek isterseniz İstanbul – Van arası 1599 kilometre (maalesef). Araçla en az 19 saat, otobüsle 24 – 28 saatlik bir yolculuğu göze almalısınız.
Uygun fiyatlı VAN UÇAK BİLETİ için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Şehir içi ve havalimanı ulaşım
Şehir içi ulaşımında belediye ve halk otobüsleri oldukça iyi çalışıyor. Otobüslerde kart sistemine geçildiğinden binmeden önce “Belvan” isimli karttan temin etmelisiniz. İlçelere ulaşımda ise minibüslerden yararlanabilirsiniz. Taksi hizmeti de bulunuyor.
Havalimanından ulaşım
Şehir merkezi havalimanına çok yakın sadece 8 kilometre… Toplu taşımadan yararlanmak isterseniz 351 numaralı belediye otobüsünü kullanabilirsiniz. Merkezden 07.30 da başlayan servisler aralıklı olarak 16.00 ya kadar devam ediyor. Yol yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Taksiyi ile gitmek isterseniz 8 kilometrelik yolu 15 – 20 dakikada alabiliyorsunuz. Ücreti 50 TL civarlarında.
Van – Ferit Melen Havalimanı’nda araç kiralama hizmeti bulunuyor. Central Rent, Budget, Avis ve Enterprise’ın ofislerinden araç kiralama yapabilirsiniz.
Yalnız gidilir mi?
Ben bu gezide yalnız değildim ama halk oldukça sıcak ve yardımsever. Tek başına gidildiğinde de bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Ama tek başınaysam ben her zaman geceleri geç saatlerde özellikle tenha sokaklarda olmamaya önem veriyorum.
AKDAMAR ADASI ile ilgili detaylı bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz.
Doğu Anadolu turu düşünüyorsanız güzelliklerle dolu şu iki şehiri de listenize eklemelisiniz: ERZİNCAN, ELAZIĞ…
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...