Muhteşem deniz, etkileyici mimari, harika doğa, güzel insanlar, leziz yemekler, ucuz konaklama. İnsan bir tatilden başka ne isteyebilir? Bu yazıda size birbirinden güzel Yunan adalarına arabayla nasıl gidilir onu anlatacağım.
Yanı başımızdaki onlarca Yunan adası tatile alternatif arayanlar için gerçekten iyi bir seçenek. Son 10 yıldır özellikle ucuz olması nedeniyle tercih edilen Yunan adaları kurların yükseldiği bu günlerde bile hala cazibesini koruyor.
Bizim güzel koylarımıza, plajlarımıza neden alternatif arıyoruz. Öncelikle, bazılarının denizi gerçekten muhteşem. Farklı bir yer görmek, değişik bir kültürü tanımak için imkân da varken neden bu fırsatı değerlendirmeyelim. Hem de bunu bazen ülkemizdeki tesislerin yarı fiyatına yaparak. Sanırım bu sene (2023) bunu en çok hissettiğimiz yıllardan biri oldu.
Daha önce günü birlik bir Meis deneyimim olmuş, hem adayı genel olarak çok beğenmiş hem farklı ve renkli mimarisine bayılmıştım. Kurların düşük gittiği o güzel günlerde bu adayı görüp leziz yemeklerinin tadına bakabilmiştim. Bu sene ise Ayvalık – Dikili taraflarında tatil planlarken Midilli konaklama fiyatlarının uygunluğu son dakikada yönümüzü bu adaya çevirdi. Tabii ki bunu seçmemizde elimizde hazır bir Schengen vizesi olmasının dayanılmaz çekiciliği de büyük rol oynadı.
TÜRKİYE’DEN FERİBOTLA GİDEBİLECEĞİNİZ YUNAN ADALARI‘nın güncel listesini buradan bulabilirsiniz.
Yunan adalarına neden arabayla gitmeli?
Öncelikle bazı adalar gerçekten büyük ve plajlar, koylar, köyler birbirine çok uzak. O yüzden farklı noktalardaki yerleri görebilmek için arabayla gitmek bir avantaj. Tabii ki, bu adalarda araç kiralama imkânı var ama Euro ile ödeme yapacağınız için biraz fazla bir bütçe gerekebilir.
Araç kiralayacağınız gün sayısının maliyetiyle kendinizin aracınız ile gidiş maliyetini karşılaştırarak bu kararı daha rahat verebilirsiniz. Özellikle kalabalık gidiyorsanız, birkaç günden fazla kalacaksanız, seçtiğiniz konaklama noktası iniş noktasından uzaksa adaya arabayla gitme seçeneğini değerlendirmelisiniz.
Yunan adalarına vize gerekiyor mu?
Evet gerekiyor. Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi olarak aynı zamanda bir Schengen ülkesi. Eğer Yunanistan’a gidiyorsanız cebinizde bir Schengen vizesi ya da bir yeşil pasaportun olması mutlaka gerekiyor.
Eskiden “kapı vizesi” denen bir uygulama sayesinde cebinizde sadece pasaportunuzla bir Yunan adasına deniz yolu ile gitme şansınız vardı. Bu uygulama sayesinde geçerli bir pasaportunuz varsa 1-2 gün önceden uygun evraklarla bir acenteye başvurduğunuzda adada kalacağınız gün kadar vize alabiliyordunuz. Maalesef, Covid sırasında kalkan bu uygulama henüz geri gelmedi (Temmuz 2023). Ne zaman geleceğine dair bir açıklama da henüz yok.
Yunanistan vizesi kolay alınıyor mu?
Yunanistan daha önceleri Schengen vizesi başvurularında genellikle zorluk çıkarmayan ülkelerden biriydi. Yani “kolay Schengen vizesi veren” ülkelerden biriydi. Buradan alacağınız uzun ve çok girişli vize daha sonra da işinize yarıyordu. Ama bu sıralar AB ülkelerinin uyguladığı Schengen vizesi retlerini ve randevu alamama sorunlarını maalesef Yunanistan ile de yaşıyoruz. O yüzden başvuru evraklarını gerçekten çok titiz bir şekilde hazırlamak gerekiyor.
Yine de ilk defa bir vize başvurusu yapacaksanız SCHENGEN VİZESİ NEDİR, İNGİLİZCE VİZE DİLEKÇESİ ÖRNEKLERİ yazılarım işinize yarayabilir. Göz atmanızı öneririm.
Yunan adalarına arabayla gidiliyor mu?
İlk olarak bu sorunun cevabını vermek gerekiyor. Evet gidilebiliyor. Bazı Yunan adalarına sadece yolcu tekneleri, bazılarına da arabalı vapurlarla gidebiliyorsunuz. Bazılarına ise her ikisi de var.
Yunan adalarına arabayla giderken neler gerekiyor?
- Öncelikle geçerli bir pasaportunuzun olması.
- Schengen vizesi (ya da yeşil pasaport).
- YEŞİLKART ya da ULUSLARARASI SİGORTA… Pasaport hazır, vizeniz var, kendinize arabayla gidecek bir ada da buldunuz. O zaman hazırlık aşamasına geçebilirsiniz. Aslında vize sorununu aştıktan sonrası her şey oldukça kolay, çok detaylı bir şey gerekmiyor. Bunun için YEŞİLKART ya da ULUSLARARASI SİGORTA (Yeşil Sigorta diyenler de var) yaptırmanız yeterli oluyor.
Yeşilkart – Yeşil Sigorta – Uluslararası sigorta nasıl alınır?
Bunun için bir sigorta acentesine başvurmanız ya da Turing’in sayfasından online olarak almanız gerekiyor. Acenteden alırken araç ruhsat bilgilerini ve kimlik bilgilerini vermeniz gerekiyor. Yeşilkart / Uluslararası sigorta en az 15 günlük yapılıyor, dilerseniz daha uzun da yaptırılabilir.
15 günlük sigorta için biz Haziran 2023’te 47,25 için Euro ödedik.
Bundan sonra işlemi gerçekleştiren acenteden size bir Yeşil Kart ve poliçe geliyor. Burada en çok dikkat etmeniz gereken şey YEŞİLKART’ın aslının sizde olması. Online kopya ya da sizin basacağınız bir kopyası kabul edilmiyor. Bu şu demek; sigortanın özel matbu bir kâğıda basılmış olması lazım.
O yüzden bu işi mutlaka gitmeden bir gün önce halletmeye çalışın. Kendi sigortacınız ile yapacağınız gibi, eğer vaktiniz varsa gittiğiniz noktada feribota binmeden de halletmeniz mümkün. Genelde iskelelerin karşında bu tür yerler oluyor. Yine de önerim kendi sigortacınız ile yaptırmanız. Orada yaptıracak olsanız da son dakikaya bırakmamanız.
- Ruhsatsız yola çıkmayacaksınızdır ama yine de ruhsatınızı yanınızda olduğundan emin olun.
- Uluslararası Ehliyet – Eğer yeni tip ehliyetiniz varsa bu yeterli oluyor. Eğer yeni tip değilse Turing’den Uluslararası sürüş belgesi (Ehliyet) almanız gerekiyor.
- Her şey hazırsa artık yurtdışı çıkış harcınızı ödeyebilirsiniz. Harç pullarınızı gişelerden, bankalardan elden veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak alabiliyorsunuz.
- Bunlar dışında ödemeniz gereken bir kalem daha var; Liman vergisi. Araç ve yolcu için ayrı ödeniyor. Biz Midilli’de Haziran 2023 için otomobil için 180 TL, yolcu için 50 TL. Genelde iskele önündeki gişeden halledebiliyorsunuz.
- Araç sizin üzerine değilse o zaman noterden Araba yurt dışı çıkış vekaletnamesi çıkarmanız gerekiyor. Araç şirket aracı ya da kiralık bir araç ise yine bu vekaletnameye ihtiyacınız olacak.
Hangi Yunan adasına arabayla gidilebilir?
- Bodrum – Kos Adası
- Çeşme – Sakız Adası
- Bodrum – Rodos Adası
- Kaş – Meis Adası
- Ayvalık – Midilli Adası
- Marmaris – Rodos Adası
- Samos Adası içinse önce Sakız Adası’na gitmeniz oradan da tekrar bir feribota binmeniz gerekiyor.
Yunan adalarına feribot ile gidiş ücreti ne kadar?
Adanın uzaklığına göre değişiyor ancak ücretler yetişkin yolcu için 25-50 Euro arasında değişiyor.
Araç için ücret ise 50 Euro’dan başlıyor.
Yunan adalarına giderken aracınızla gemiye nasıl biniliyor?
Öncelikle bilet saatinizin en az 1-2 saat öncesinde iskelede olun. Check-in, harç pulu, liman vergisi, nereden giriş yapacaksınız onu bulana kadar bu noktalar arasında kesinlikle çok vakit geçiyor.
Biz biletimiz online almıştık. Eğer elinizde bir biletiniz varsa bilet ofisinde öncelikle check-in işlemini yapmanız gerekiyor. Biz Ayvalık’tan Midilli’ye gittiğimiz için orasını söyleyeceğim, Jale Turizm’in ofisi iskelenin hemen karşısındaydı. Oraya geçerek işlemi yaptık. Burada size şoför/araç ve yolcular için biletlerinizi veriyorlar.
Bundan sonra şoför, İskelenin araç giriş kapısından aracı içeri sokarak park ediyor ve dışarı çıkıyor. Yeşil kart – ruhsat dahil tüm gerekli evrakları yanınıza aldığınızdan emin olun…
Bir yandan da dışarda Liman vergisini ve almadıysanız yurtdışı çıkış harcını ödeyerek iskelenin yolcu giriş kapısından içeri giriyorsunuz. Burada şoför aracın yeşil sigorta kontrolünü polise ayrı bir noktada yaptırıyor. Ardından pasaport işlemleri için sıraya giriliyor ve aracınızın bileti ve ruhsat kaydına bakılıyor. Aracınızdaki yolcularla beraber pasaport kontrolünden geçerek aracınızı park ettiğiniz feribota biniş noktasına geçiliyor.
Araca binme saati geldiğinde şoför feribotta gösterilen yere aracı yerleştiriyor. Yolcular ister araçla ister yürüyerek feribota binebiliyor.
Adaya varışta gemiden nasıl iniliyor?
Araçlar sırayla indikten sonra aracı gösterilen alana park edip yolcular ve şoför pasaport kontrolü için sıraya geçiyor. Burada aracınız olduğu söyleyince ayrı bir yerde araç kaydınız/ ruhsat / sigorta gibi evraklar kontrol ediliyor ve size sarı bir kart veriliyor. Sonra pasaport kontrolü tamamlandıktan sonra araca geçiliyor ve size verilen sarı kartınızı dışardaki görevliye verdikten sonra iskeleden çıkış yapabiliyorsunuz.
MİDİLLİ GEZİLECEK YERLER – MİDİLLİ’NİN EN GÜZEL PLAJLARI ve YUNANİSTAN KAPI VİZESİ hakkında bilgi almak için bu yazılara bakabilirsiniz.
Vize derdi olmadan seyahat edebileceğiniz ülkeleri merak ediyorsanız TÜRKİYE’DEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER listeme de göz atmayı unutmayın.
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: FİGEN KOKOL
Yorumlar kapandı...