Kapadokya otelleri, tam kendine yakışır şekilde masalsı mekanlarda hizmet veriyor. Birçoğu doğal dokunun içerisindeki mağaralar ya da peri bacalarından dönüştürülmüş. Bölgeye hâkim olan mimarı yapı sarı renkli kesme taştan ve 1-2 katlı ev ya da konaklardan oluşuyor. Bu taş konakların birçoğu restore edilerek artık otel olarak kullanılıyor. Hatta bazı oteller yan yana birden fazla taş evin tünellerle, koridorlarla veya bahçelerle birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Uçhisar’daki, Ürgüp’teki büyük otellerin büyük bir kısmı bu şekilde. Büyük birkaç otel dışında oteller genellikle 10-15 odalık butik otel olarak dikkat çekiyor. Kapadokya’da nerede kalınır, otel seçerken nelere dikkat etmeli, bu yazıda detaylıca anlattım.
İçerilerini sorarsanız bölgenin otantik yapısını yansıtacak şekilde dekore edilmiş. Çoğu isimlerinde bir şekilde belirtikleri gibi sultanlara layık. Gösterişte birbirleri ile yarışır haldeler. Ancak, taş ev ya da mağara oda deneyimini yaşayabileceğiniz uygun fiyatlı otel ve pansiyonlar da var tabi ki… Kapadokya’daki konaklama seçeneklerine Kapadokya Araç Kiralama seçeneği ile daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Kapadokya otelleri veya pansiyonları genellikle iyi yönetiliyor, çok sürprizli durumlarla karşılaşmıyorsunuz. Ama tabii ki, her zaman istisnalar olabiliyor. Dünyanın en iyi otelinde bile kötü deneyimler yaşayan bir sürü insan var. Fiyatlar hostellerde 40 liradan başlarken lüks otellerde 500 liradan başlayıp binlerce dolarlara çıkabiliyor. Bayram gibi yoğun dönemlerde ilkbahar ve sonbaharda ücretler biraz daha artabiliyor. Uygun fiyat bulmak için yapmanız gereken ilk şey planlarınızı önceden yaparak en azından 2 ay öncesinden rezervasyonlarınızı yapmak.
Ürgüp, Göreme’ye göre biraz daha gelişmiş… Eğlence imkanları daha çok. Buradaki oteller Uçhisar’dakiler gibi biraz daha lüks… Konfor, rahatlık, lüks arıyorsanız ya da balayında özel bir deneyim yaşamak istiyorsanız buralardaki otelleri tercih edebilirsiniz. Yeni yeni gündeme gelen Ortahisar da sakinliği ve dokunulmamış güzelliğiyle benim kalmak için sıraya aldığım yerlerden.
Kapadokya’yla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki Kapadokya gezi rehberlerine de göz atmanızı öneririm:
KAPADOKYA GEZİ REHBERİ – GENEL BİLGİLER
KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?
KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER
Kapadokya’da hangi bölgede kalmalı?
Kapadokya’da nerede kalınır sorusunun en kısa cevabı, heryerde kalınır olabilir sanırım. Çünkü bölgede her mevki çok güzel ve kendine has özellikleri var. Ben her gidişimde Kapadokya’da farklı yerlerde kaldım. Ürgüp’te, Nevşehir’de en çok da Göreme’de. Bir kez de Göreme’de kamp yaptım. Özel bir tercihiniz yoksa kalmak için Göreme’yi tercih etmenizi öneririm. Hem ulaşımı çok daha kolay hem de birçok şey burada elinizin altında…
Ben yine de Göreme taraftarlarındanım. Göreme’de kalmak için en güzel nokta manzaraya hâkim Aydınlı Tepesi. Sabah kalktığınızda adeta havada asılı duran balonlar size masal tadında sabahlar yaşatıyor açıkçası… Sunset Tepesi’ne çıkan yol üzerinde de güzel manzaralı birçok mağara oteller yer alıyor. Bunların bir dezavantajı hafif de olsa eğimde olmaları. Düz ayak yerler isterseniz onlar için de sayısız seçenek var.
Kapadokya’da mesafeler çok uzak değil, her yer en fazla 15-20 dakika uzaklıkta… O yüzden aracınız varsa nerede kaldığınızın da çok önemi yok. O zaman beğeninize ve bütçenize göre bir tanesini seçmek daha kolay olur.
Not: Otellerin yanlarındaki fiyatlar 2021 yılında çift kişilik başlangıç fiyatları. Fiyat ortalaması için size ipucu vermesini istedim. Mevsime ve yoğunluğa göre fiyatlar değişiklik gösterebilir.
KAPADOKYA OTELLERİ
Göreme otelleri
Sultan Cave Hotel (640 TL)
Göreme’nin en manzaralı mevki olan Aydınlı Tepesi’nde yer alan otelin konumu sabahları kalkan balonları izlemek için ideal. 30 odası da birbirinden güzel taş ve mağara odalar. Otelin içerisinde yöresel yemekleri yiyebileceğiniz bir de restoranı var. Açık yüzme havuzu, saunası, spası ve harika manzaralı terasıyla ayrılmak istemeyeceğiniz yerlerden biri.
Vineyard Cave Hotel (350 TL)
Ziyaretçilerinden yüksek not alarak ödül almış bir otel burası. Taş odalar yöresel malzemelerle dekore edilmiş. Harika manzarası olan bir terası var. Gezi sonrası dinlenmek, kitap okumak için ideal… Sunset Tepesi’ne 400 metre uzaklıkta.
Traveller’s Cave Hotel (Pansiyon 190 TL – Otel 620 TL)
Manzaralı otelin bünyesinde bir pansiyon bir de otel bölümü var. Uygun fiyatlı odalar pansiyon bölümündeki çift kişilik odalar 190 liradan başlıyor… Otel kısmında ise 620 liradan başlıyor. Otelin manzarası dediğim gibi çok güzel. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yerinizden kalkamayacağınız bir büyüye sahip. Aydınlı Tepesi’nin uç noktalarında.
Göreme Ascension Cave Suites (419 TL)
Göreme’de Sevdalılar Tepesi (Aydın Kırağı) olarak anılan bölgede yer alan otel, Sunset Tepesi’ne de yakın bir konumda. Yolu biraz eğimli ama manzarası için değeceğini göreceksiniz. Taş odalar orijinal görünümü korunarak restore edilmiş. Standart odalar, suitler, balayı süitleri olarak farklı oda tipleri mevcut.
Göreme Valley Cave House (188 TL)
1980’lerden beri açık olan otel, Göreme’nin en eski otellerinden biri. Son dönemde geçirdiği restorasyonla yenilerek kapılarını misafirlerine tekrar açmış. Merkeze yakın konumuyla oldukça avantajlı. Her oda geleneksel tarzda kilimler, halılarla dekore edilmiş. Standart çift kişilik odalardan 8 kişilik aile odalarına kadar farklı tarzda odaları mevcut.
Elysee Cave House (350 TL)
Merkeze 5 dakika yürüyüş mesafesinde olan otel, birkaç yıl önce benim de kaldığım yerlerden biri. Küçük bir bahçesi ama güzel bir terası var. Sabahları terastan balonları izleme imkânı buluyorsunuz. Kahvaltısı ev yapımı ve bahçeden ürünlerle hazırlanıyor. Çay sevenler için gün boyunca çay ikramı yapıyorlar. Otel sahibinin birebir ilgilendiği otelde herkes sorularınıza güler yüzüyle yardımcı olmaya çalışıyor. 17 odası var.
Mithra Cave Cappadocia (429 TL)
Aydınlı Mahallesi’nin güzel konumlu otellerinden biri. Fiyatları da benzer konumdakilere göre daha uygun. Terası sabahları saat 6-7 gibi balonlarla fotoğraf çektirmek isteyen otel sakinleriyle doluyor. Özel kıyafetlerle, geleneksel kahvaltı masaları önünde poz vermek buranın olmazsa olmazı. Bu tür terası olan otellerin çoğu fotoğraf çekimleri için böyle bir masayı her sabah hazır ediyorlar. Otelin terasını fotoğraf çekmek için girdiğim yerlerden biriydi.
Travellers Cave Pension (285 TL)
Taş odalarda da hostel keyfi yapmak mümkün… Bölgeye has taş konak içerisinde hizmet veren hostelin her odasında (dorm) kendine ait özel banyo ve tuvaletleri var. Yerel yemekleri bulabileceğiniz bir restoranı mevcut. Merkeze 500 metre uzaklıktaki otelin teras alanı da dinlenmek için güzel noktalardan biri.
Hostel Terra Vista (100 TL)
Otobüs Terminali ve dolmuş duraklarından 100 metre uzaklıkta olan otelin yeri çok merkezi. Ortak odalar haricinde özel tek ve çok kişilik odalar da mevcut. 50 TL’den başlayan yatak fiyatlarına kahvaltı da dahil burada. Ortak mutfak alanları yok ama güzel bir terasları, kilitli dolapları, ortak oturma alanları, ücretsiz çay-kahve servisleri var. Aktiviteler konusunda oldukça yardımcılar.
Uçhisar otelleri
Rox Cappadocia (1050 TL)
Uçhisar Kalesi’nin hemen altındaki otel Booking.com’un “Dünyanın en güzel teraslı oteller” listesinde yer alan otellerden biri. Gün boyunca önünüzde Kızıl Vadi’den Erciyes’e uzanan harika bir manzarayı ve sabahları balonların uçuşunu izleyebiliyorsunuz terasından. Odaların her biri birbirinden farklı olarak dizayn edilmiş. Ben harika bir kahvaltı yapmıştım burada ama akşam yemekleri de muhteşem. Terasındaki ünlü koltuğu ise instagramın fenomenlerinden biri.
Museum Hotel (2300 TL)
Seyahat konusunda otorite olan birçok yerden “yılın otel”i değerlendirmesini alan otel, büyük bir restorasyon sonucu ortaya çıkmış. Harabe halinde alınan binalar şu an inanılmaz bir değişim geçirmiş. Her biri birbirinden özel 30 odaya sahip otelde yaşayan bir müze havası yaratılmış. Sahibi antika koleksiyoneri Ömer Tosun… Otelin içerisindeki Lil’a Restaurant Nevşehir Müzesi’ne kayıtlı birçok antika ile donatılmış. Türkiye’de Relais & Châteaux üyesi olan tek otel aynı zamanda. Fiyatları ise çok yüksek J
Taşkonaklar (828 TL)
Uçhisar kalesine yürüyüş mesafesinde, harika manzaralı yine özenle restore edilmiş otellerden biri daha. Jakuzili, manzaralı suitleriyle oldukça etkileyici bir otel. İlgili ve güleryüzlü personeliyle tüm beğenileri hak eden yerlerden biri.
Ürgüp otelleri
Fresco Cave Suites Cappadocia (676 TL)
Ürgüp’ün tarihi bölümünde restore edilmiş birkaç taş konağın birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Oldukça etkileyici bir dekorasyona sahip otel gezilecek yerlere de yürüyüş mesafesinde. Odalar burada da Osmanlı tarzında geleneksel şekilde düzenlenmiş. Gidenlerin dillerinden düşürmedikleri yerlerden. Otel kadar yemekleri de övgüyü hak ediyor. Kahvaltısı ve tandırı özellikle tavsiye ediliyor.
Esbelli Evi (650 TL)
Sahibi Suha Ersöz’ün uzun yıllardır verdiği emekler karşılığında harika bir mekân çıkmış ortaya. Ürgüp’ün ilk butik oteli diyebiliriz burası için…İlk aldığı konağı 1987’de 5 odalı bir tesise çevirdikten sonra yıllar içerisinde etrafındaki 15 evi de alarak tesisi bahçelerle, tünellerle birbirine bağlamış. Evlerin otantikliğini bozmamak için kendisi de mimari çalışmış ve her birini dönemin karakteristiğine göre restore etmiş. Ürgüp merkeze yürüyüş mesafesinde olan tesiste binaya gösterilen özen misafirlerine de aynı şekilde gösteriliyor.
Naturels Cave House (160 TL)
Ürgüp’ün merkezinde ve her şeye çok yakın mesafede. 300 yıllık eski bir Rum evi olan bina 2011’de restore edildikten sonra hizmete açılmış.
Elif Stone House Butik Otel (393 TL)
1800’lerde yapılmış taş konakta hizmet veren otel gerçek bir Kapadokya konağı. Odalar değiştirilmeden restore edilmiş ve ısıtma, mini bar, TV, su ısıtıcı gibi malzemelerle donatılmış. Kapadokya otellerinde az görülen yüzme havuzları da var. Büyükler ve çocuklar için ayrı havuzları bulunuyor.
Ortahisar otelleri
Elika Cave Suites (348 TL)
Kapadokya’nın en büyük peribacası diyebileceğimiz Ortahisar Kalesi’ne sadece 200 metre uzaklıktaki otel yine taş otel örneklerinin en özellerinden. 21’i mağara, 8 taş oda olmak üzere 29 odası birbirinden özel konseptlerde döşenmiş. Uluslararası platformlardan alınmış “Avrupa’nın en güzel balayı oteli”, “En iyi dizayn oteli”, “Avrupa’nın en iyi küçük oteli”, “En iyi lüks oteli” gibi birçok ödüllere sahip. Diğer bölgelere göre daha sakin olan Ortahisar kafanızı dinlemek için gidebileceğiniz bir yer. Birbirinden güzel odaları ve bahçesiyle bu otel de bunun için en ideal yerlerden biri.
Hezen Cave Hotel (800 TL)
Kaleyi karşıdan gören manzarasıyla Ortahisar’ın yine özel otellerinden biri. 15 odalı ve 3 katlı tesiste bar, oturma alanı, restoran bölümleri bulunuyor. Ses geçirmeyen odalar, her türlü gerekli ekipmanla donatılmış. Çevrede yapılabilecek bisiklet, yürüyüş turları konusunda da oldukça yardımcı oluyorlar.
Hotels Crazyhorse (130 TL)
Ortahisar’ın uygun bütçeli yerlerinden biri. Otel bünyesinde ortak oturma alanı ve bahçesi bulunuyor. Ücretsiz özel park yeri mevcut. Açık büfe kahvaltısının yanı sıra akşamları yerel yemeklerden oluşan bir menü hazırlıyorlar. İsteyenler için ücretli olarak havalimanı servisi bulunuyor. Ay ışığında Kızıl Çukur yürüyüşleri de düzenliyorlar.
Asmir Suites Hotel (200 TL)
Ortahisar’ın uygun bütçeli otellerinden olan Asmir Suites, kaleye 7 dakika yürüyüş mesafesinde. Bünyesinde sigara içilmeyen 20 odası mevcut. Odalarda özel banyo, mutfak gereçleri, buzdolabı ve oturma alanları bulunuyor.
Avanos otelleri
The Loop Hotel (150 TL)
Seramikleriyle ünlü Avanos’ta yer alan otel özellikle yeşil avlusu ile oldukça cazip. Taş odalar ahşapla dekore edilmiş. Huzur dolu ve sakin yer arayanlar için ideal.
Tokmak Konuk Evi (230 TL)
Avanos’un tarihi dokusuna yakışır bir konak içerisinde hizmet veren konuk evi, bir aile işletmesi aynı zamanda… Odalar da buna uygun olarak geleneksel bir şekilde düzenlenmiş. Terası ve ücretiz otoparkı bulunuyor. Avanos’taki yeri merkezi konumda, Göreme’ye ise sadece 9 kilometre uzaklıkta.
Çavuşin otelleri
Marvel Of Cappadocia (550 TL)
9 adet kayadan oyma mağara odaya sahip küçük bir otel… Odalar oldukça konforlu ve temiz. Balonların uçuş rotası üzerinde olduğundan sabahları buradan da oldukça güzel izlenebiliyor balonlar. Açık büfe kahvaltısı oldukça doyurucu… Sıcak kanlı otel sahipleri çevrede yapılacak tüm aktiviteler konusunda da oldukça yardımcı oluyor.
Kapadokya’da kamping
İlkbahar ve sonbahar Kapadokya’da kamp yapmak için harika dönemler. Kapadokya’da doğanın içerisine çadırınızı kurup kendi başınıza keyif yapma imkânınız var.
Kapadokya’da ücretsiz kamp yapabileceğiniz yerler:
Güvercinlik Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Aşk Vadisi, Paşabağ Vadisi, Güllüdere Vadisi, Zemi Vadisi, Kılıçlar Vadisi ve Göreme’de Açık Hava Müzesi yolu üzerinde balonların kalktığı alan bunlardan birkaçı…
Bir kamp alanı içerisinde olup duş, tuvalet ve mutfak gibi hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız bunun için de seçenekler var.
Panaroma Kamping
Uçhisar yolu üzerinde otobüs terminalinden 900 metre yukarıda bir konuma sahip. Aracınız yoksa yolun biraz eğimli olduğunu söylemeliyim. Buna karşılık konumu çok güzel. Gerçekten konumu Göreme’ye hâkim… Ağaçlar altında hem çadır hem de karavanlar için geniş bir kamp alanı var. Özellikle sahibi çok yardımcı ve güler yüzlü… Burada en beğendiğimiz şey, her kullandığımızda tertemiz bulduğumuz tuvalet ve duşlarıydı. Geniş mutfak alanı ve ayrıca kafe alanı var. Nisan ayında gittiğimiz için havuzu açık değildi ama yaz aylarında kullanılan güzel bir de havuzu var. Gecelik kişi başı ücreti 35 lira.
Kaya Camping
Nevşehir-Ürgüp yolu üzerinde Kızıl Vadi’yi yukarıdan gören harika bir konumu var. Çadır ve karavan kabul ediyorlar. Duş, tuvalet, mutfak alanı, buzdolabı, çamaşır makinesi ve yüzme havuzu bulunuyor. Çadırlara elektrik hattı da çekmişler. Gecelik ücreti kişi başı 40 lira…
Kapadokya otelleri ile ilgili benim seçtiklerim bu kadar…. Kapadokya’yla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki gezi rehberlerine de göz atmanızı öneririm:
KAPADOKYA GEZİ REHBERİ – GENEL BİLGİLER
KAPADOKYA’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?
KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER
Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol
Yorumlar kapandı...