Öyle bir şehir düşünün ki, polis arabaları dünyanın en pahalı arabaları, dünyanın en yüksek binası ve yine dünyanın 7 yıldızlı ilk oteli burada… Bu yetmemiş gibi denizi doldurulup üzerine bir şehir kurmuşlar hem de en lüksünü yapmışlar. Evet burası Dubai… Her şeyin “en ilgincini” bulacağınız, üstelik e-vize uygulamasıyla vizenizi de rahatça alabileceğeniz bir şehir.. İşte ben de bu “en”lerin şehrini sizlere anlatıp Dubai gezilecek yerler hakkında kısa notlar aktaracağım. 

Şunu açıklığa kavuşturayım, gerçekten de şehrin polis araç filosunda Lamborghini, Ferrari, Bentley, McLaren ve Bugatti gibi dünyanın erişilmesi en zor arabaları bulunuyor. Bana göre zaten Dubai demek, demin de söylediğim gibi her şeyin “en”lerinin olduğu bir yer demek. O yüzden burada gördüğüm birçok şey beni şaşırtmadı :)… Farklı, (biraz da pahalı) deneyimler arayan biriyseniz Dubai tam size göre.

Dubai gezilecek yerler
Burj Khalifa’dan görünüş

Çölün ortasında bir vaha

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı 7 emirlikten biri. Yüksek nüfusu ve büyük yüzölçümüyle emirlikler arasında Abhu Dabi ile beraber en öne çıkanlardan aynı zamanda. Küçük bir balıkçı köyü iken şu an dünyanın en ünlü yerlerinden biri, hem de en pahalı merkezlerinden biri oldu. Petrolün bulunmasıyla zenginleşen şehrin adını daha çok 2000’lerden sonra duymaya başladık. Yeniden inşa edilen şehir, şu an bambaşka bir yere dönüşmüş durumda. 

Dubai, Basra Körfezi’ne bakan konumuyla artık dünyanın ilgi merkezi… Her ne kadar Araplar için hala sıkı kurallar varsa da turistler için neredeyse cennet. Gökdelenleri, denizin ortasına kurulmuş yaşam alanları, alışveriş merkezleri, otelleri, plajları, eğlence merkezleri ile tam da bu ilgiyi çekmek için yaratılmış bir yer aslında. Anlayacağınız insan eliyle yaratılmış bir vaha adeta… Beklentiniz ne olursa olsun sizi şaşırtmayı başaracak şehirlerden. 

Dubai
Burj Al Arab

Dubai’nin son 20-25 yılda geçirdiği değişimi izlediğinizde inanılmaz geliyor insana. Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’ya çıkıp etrafa baktığınızda bu değişimle nasıl bir şeyi kastettiğimi siz de anlayacaksınız bundan eminim. 

Bu görkemli binalar, pahalı otellerden anlaşılacağı gibi Dubai şu an dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Aynı zamanda dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri haline gelmiş. 200 farklı milletten insanın yaşadığı söyleniyor. Dubai’deki iş imkanlarının fazlalığı kadar, Ortadoğu ülkeleri arasında sunduğu özgür ortam, insanları buraya çeken en önemli nedenlerden sanırım. 2,5 milyonluk şehrin sadece yüzde 11’inin yerel halkın oluşturduğunu öğrenince bunu daha çok anlıyor insan. 

DUBAİ GEZİLECEK YERLER

Burj Khalifa 

İlk durak Burj Khalifa olmalı. 828 metre yüksekliğindeki 164 katlı binanın, 148. katındaki seyir terasına çıkıp şehri ve gün batımını izlemek buranın en popüler olaylarından biri.  Bir yandan şehre hakim sarı rengin içerisinde bitmiş ya da hala yapımı devam eden gökdelenler silsilesini görüyorsunuz. Diğer yanda ise önünüzde uzanan Basra Körfezi ve sahil şeridi, denizden yükselen binalar, biraz ileride Burj Al Arab, yeşillikler içerisinde evler, arkanızda ise göz alabildiğince bir çöl var. Şu anki Dubai’nin özeti bu galiba… 

Dubai
Dubai ve gökdelenleri

Dubai Mall topluluğunun içerisindeki bina bir mühendislik harikası olarak kabul ediliyor. Binada 124. – 125. ve 148. katlarda olmak üzere 3 seyir terası bulunuyor. 122. katta ise dünyanın en yüksek restoranında yemek yemek mümkün. 

Seyir teraslarına çıkma fiyatları (2022 için) 159 AED’den yani aşağı yukarı 750 TL’den başlıyor.  

Dubai Koyu – Dubai Creek 

Dubai, küçük bir balıkçı kasabasıyken en büyük gelir kaynağı inci avcılığıymış. Eskiden Dubai nasılmış, diye merak ederseniz Dubai Koyu (Creek) civarlarını gezmek gerekiyor. Burada karşı kıyıya geçmek için abradenen, eski model sandalları halen kullanıyorlar. Bu dolmuş sandalları isterseniz kiralayabiliyorsunuz da. Şehri bir de bu açıdan görmek için iyi bir seçenek… Deira’dan tekneyle Bur Dubai’ye geçince eski şehrin sokakları, Dubai Müzesi ve Al Fahidi Kalesi görülebiliyor.  

Altıncılar Çarşısı ve Baharat Pazarı (Gold Market – Deria Çarşısı / Spice Souk)

Bir şehrin kendine has havasını hissedebileceğiniz en özel yerler çarşıları bana göre. Dubai’nin ünlü Altıncılar Çarşısı ve Baharat Pazarı şehrin havasını almak, yerli halkla muhabbet edebilmek için uğranması gerekli yerlerden. 380’den fazla mağazada sadece altın değil, pırlantadan elmasa birçok değerli taşı da bulacaksınız. 

Baharat Pazarı ise bizim Mısır Çarşısı’na benziyor. Farklı yerlerden gelmiş baharatları burada bulma şansınız oluyor. Yağlardan kokulara, safrandan çaya birçok şey hem gözünüze hem burnunuza hitap edecek. 

Palmiye Adaları – Palm Jumeirah

Palmiye Adaları yani “Palm Jumeirah” Dubai’yi hem ünlü yapan hem de onunla özdeşleşen yerlerden bir diğeri… Denizin ortasına inşa edilen palmiye şeklinde bu mini şehir, bir mühendislik harikası. Turlarla gezebileceğiniz adada birçok ünlü ismin evi bulunuyor. İçerisindeki görkemli yerlerden en dikkat çekeni ise Atlantis Otel… 

Dubai gezilecek yerler
Dubai Atlantis Hotel

Palmiye şeklini görmek için en değişik yöntem, Skydive yapmak… Hocayla yapılan bu atlayışların cesaret istediği kesin. 

Burj Al Arab Oteli

Şehrin başka bir ikonik binası. 2000’li yılların başında Dubai’nin adını en çok bu bina ile duyduk. Jumeirah sahilinde yelkenli görünümündeki Burj Al Arab, dünyanın 7 yıldızlı ilk oteli. Kendine ait bir plajı, helikopter pisti, ihtişamlı barları, restoranları ile şehrin hala en önemli durağı halinde. Denizin altındaki restoranında yemek yemek yaşayabileceğiniz ilginç deneyimlerden biri sanırım. 

Burj Al Arab Oteli şu an dünyanın tek 7 yıldızlı oteli değil ama halen dünyanın en pahalı oteli unvanını elinde tutuyor. Özel odasının tek gecelik fiyatı 10.000 dolar civarı. Normal odalar ise 1000 dolar civarında. 

Dubai plajları
Burj Al Arab’a yakın plajlardan biri.

Eskiden beri otele girerken belirli kıyafet kuralları var, yani öyle şortla, terlikle girilemiyor ama şu an biraz daha gevşetilmiş sanırım. Erkekler için, gömlek, pantolon ve kapalı ayakkabı; kadınlar içinse takım elbise, uzun elbise ve yine kapalı ayakkabı gerekiyor. Spor ayakkabı bile yasak. Yani “smart casual” desem belki daha yardımcı olur sizlere. 

Dubai Alışveriş Merkezi – Dubai Mall

Dünyanın en büyük alışveriş merkezi de burada. Dubai Mall’da 1200’den fazla marka var, bildiğimiz neredeyse tüm markalar burada… Kaybolmadan gezmek mümkün değil. İçerisinde Dubai Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi yer alıyor.  AVM’nin içerisindeki Buz Pisti bile olimpik ölçülerde… 

Ayrıca Dubai’de farklı temalarda, farklı boyutlarda birçok alışveriş merkezi daha var.  İçerisinde koca bir kayak ve snowboard pisti olan Mall of Emirates bunlardan en bilineni.

Dubai gezilecek yerler
Burj Khalifa’nın seyir terasından manzara.

Madinat Jumeirah

Madinat Jumeirah, eski Dubai’nin havasını aldığınız, binbir gece masallarından çıkmış, içerisinde sandallarla gezdiğiniz yeşilliklerle kaplı modern bir çarşı ama bildiğiniz çarşılardan çok farklı… Burası için küçük bir Dubai dersem daha doğru olur sanırım. İçerisinde 5 kilometre uzunluğunda su kanalı, çarşılar, 5 yıldızı otel ve bir sürü restoran bulunuyor. 

Mucize Bahçesi – Miracle Garden

150 milyon çiçekten oluşan bu bahçe şehrin en renkli ve mis kokulu yeri. 72 bin metrekarelik alanı kaplayan bahçe, birbirinden eğlenceli düzenlemeler, göller ve eğlenceli aktivelerle dolu. Her sene düzenlemeler için haziran gibi kapanan bahçe, ekim ayında tekrar kapılarını açıyor. Hem çocuklar hem büyükler için görülmesi gereken yerlerden biri. 

Dubai Çerçeve – Dubai Frame

Şehrin yeni sembollerinden biri olan Dubai Frame gösterişli görünümüyle şehrin ilginç yerlerinden biri. 150 metre yüksekliğiyle neredeyse Özgürlük Anıtı boyutunda olan çerçeve, aynı zamanda dünyanın en büyük çerçevesi. Bir tarafından baktığınızda yeni gelişen şehri diğer tarafından baktığınızda Dubai’nin eski halini izleyebiliyorsunuz. Zabeel Parkı içerisinde yer alan binanın içerisindeki asansör ile 48 katı 75 saniyede çıkabiliyorsunuz. Şehirlerin panoramasını izlemeyi sevenlerdenseniz burası en iyi yerlerden biri olacak. 

Dubai gezilecek yerler
almiye Adası’ndan manzara.

Gelecek Müzesi – Museum of the Future 

“Geleceği gör, geleceği yarat” sloganıyla düzenlenen müzede robotlardan yapay zekaya, yeni keşiflerden iklim değişimine kadar birçok teknolojik şeye şahit olacaksınız. Detaylı bilgi için Museum of the Future sayfasına bakabilirsiniz.

Sharjah Sanat Müzesi –  Sharjah Art Museum

1997 yılından itibaren hizmet veren müzede Arap sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. 

Dubai Müzesi – Dubai Museum 

Eski kale günümüzde bir tarih müzesine dönüştürülmüş. Dubai’nin hem tarihini hem de kültür ve yaşamını keşfedebileceğiniz bir yer. 

Dubai Marina ve Jumeirah Sahil You (Jumeirah Beach Residence Walk)

Basra Körfezi kenarında kurulu marina ve yürüyüş yolu şehrin en hareketli yerlerinden biri. Hem eğlence mekanları hem de alışveriş alanları ile ziyaretçilerin en sevdikleri yerler arasında yer alıyor. Özellikle akşamları yürüyüş ve yemek için tercih edilen bölgede bolca lüks restoran bulunuyor. 

Dubai gezilecek yerler
Jumeirah sahili

Dubai’de görebileceğiniz diğer yerler: 

Klasik Araba Müzesi – Classic Car Museum

Dubai Akvaryumu ve Sualtı Hayvanat Bahçesi – Dubai Aquarium & Underwater Zoo

Dubai Fıskiyeleri – Dubai Fountain 

Aura Skypool

Jumeirah Camisi – Jumeirah Mosque

Uçurtma Plajı – Kite Beach

Kayak Merkezi – Ski Dubai

Motiongate Dubai (Hollywood film setlerinin kopyalandığı eğlence merkezi) 

Legoland Dubai

Bollywoood Parks Dubai

Macera Parkı – Aquventure Water Park

Atlantis Hotel 

Emirates Alışveriş Merkezi – Mall of Emirates 

Al Quadra Gölü – Al Quadra Lake 

Saeed Al Maktoum House

Opera Evi

Bastakiye Bölgesi

Miras ve Dalış Köyü – Heritage and Diving Village 

Dubai’de yapılacak aktiviteler

Paraşütle Atlama – Sky Diving

Çölde Safari

Balon turu

Dubai gezilecek yerler
Dubai gezilecek yerler

48 SAATLİK GEZİ ROTASI 

Gün I

Güne Jumeirah Camisini gezerek başlayıp oradan Dubai Creek bölgesine geçerek eski Dubai nasılmış burada deneyimleyebilirsiniz. Buradaki Altın, Baharat Pazarı, Parfüm Pazarı ve Al Bastakiya bölgesini ve Al Fahidi Müzesini görebilir dilerseniz şehri “abra”larla su üzerinden de keşfedebilirsiniz. 

Öğleden sonrası için çok farklı bir deneyim sizi bekliyor. Çölde yapacağınız safaride dilerseniz günü burada batırıp hatta akşam yemeğinizi de çölde yiyebilirsiniz. 

Gün II

Çok erken kalkıp günü Burj Khalifa’da karşılayabilirsiniz. Seyir terasları 05.30’da açılıyor aklınızda olsun. Burada Dubai Mall’a inerek biraz mağaza gezip biraz alışveriş yapabilirsiniz. Alışveriş meraklısı değilseniz yine burada birçok eğlenceli aktiviteye de katılmak mümkün. 

Sabahın hareketli saatlerinin yorgunluğunu plajda atma zamanı. Burj Al Arap yakınlarındaki UMM Suqeim Plajı bunun için en iyi adres. Ünlü su şovunu izlemek için Dubai Mall’a geri dönebileceğiniz gibi alternatif olarak Souk Medinat’a geçerek orada mini Dubai tura atabilirsiniz. Akşam yemeği için önerim Jumeira Marina ve Jumeira Sahil yolu üzerindeki restoranlar… 

Birleşik Arap Emirlikleri – Dubai için vize gerekiyor mu?

Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret etmek için vize almanız gerekiyor. Bu vizeyi Dubai dahil tüm emirlikler için kullanabiliyorsunuz.  BAE yerine ben burada anlaşılır olsun diye bundan sonra Dubai diyeceğim, aklınızda olsun…

Dubai vizesi nasıl alınır?

Turistik, Ticari, Ziyaret ve Transit vize türleri var. Burada bahsedeceklerim turist vizesi için geçerli… Turist vizesi kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere olmak iki şekilde alınabiliyor. Bunların da tek ve çok girişli olmak üzere iki ayrı şekli oluyor.

  • Tek girişli kısa dönemde 30 gün, çok girişli kısa dönemde 60 gün içerisinde 30 gün kalınabiliyor.
  • Tek girişli uzun dönemde ise 90 gün, çok girişli uzun dönemde ise 90 gün içerisinde birden fazla giriş çıkış hakkınız oluyor.  

Öncelikle ticari bir amaçla gitmiyorsanız büyükelçilik ya da konsolosluklara başvuru yapamıyorsunuz. Bir aracı kurumdan destek almanız gerekiyor. Ayrıca siyah, gri ve yeşil pasaportunuz varsa vize olmadan bu ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. 

Dubai vizesi e-vize olarak alınıyor. Başvuru online olarak yapılıyor ve sisteme gerekli evraklar yükleniyor ve genellikle başvuru sonucu 3 gün içinde belli oluyor. 

Dubai vizesi için gerekli evraklar:

  • 6 ay geçerliliği olan pasaport fotokopisi (2. Sayfa)
  • Fotoğraf (elektronik olarak taranmış)
  • Banka dekontu
  • Uçak rezervasyonu
  • Başvuru formu (Bu genellikle aracı kurum tarafından dolduruluyor.)

Ayrıca telefon faturası, otel rezervasyonu, davet mektubu gibi evrakları da gerekli gördükleri durumlarda isteyebiliyorlar. 

Dubai vize ücreti yapacağınız başvurunun türüne göre değişiyor. 90 ila 230 dolar arası değişiyor. 

Turist olarak gidiyorsanız işiniz oldukça kolay. İsterseniz iki ülke arasında sefer yapan hava yollarından ya da konaklayacağınız otellerden vize almanız mümkün. 

Ayrıca seyahat acenteleri ya da vize danışmanlığı veren firmalar bu konuda size yardımcı olacaktır. 

Dubai vizesi alırken şunlara dikkat edin: 

  • Pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olmalı. 
  • Form eksiksiz ve doğru doldurulmalı.
  • Havayolu aracılığı ile vize almayı tercih ederseniz bu havayolu ile gitmelisiniz.  
  • 21 yaşını doldurmamış bayanlar aileleriyle ya da eşleri ile ülkeye giriş yapmalı, 18 yaşını doldurmamış erkeklerse aileleri ile ülkeye giriş yapmalı.

Seyahat etmeyi siz de benim gibi seviyorsanız blogda ilginizi çekecek onlarca yazı var. İşte size iki öneri:

Seyahat planlarınızı yaparken bu yazı da işinize yarayabilir, yola çıkmadan göz atmanızı öneririm: İSTANBUL HAVALİMANI’NA NASIL GİDİLİR?

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezilerimi kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...