Manolyalarıyla ünlenen Ihlamur Kasrı, baharın ilk günlerinde rengarenk bahçesi, yüzyıllık ağaçları ve zarif kasırlarıyla bir anda kalabalıkların akınına uğruyor. Nasıl uğramasın ki, o güzel bahçe ve çiçekler İstanbul’un o sıkışık mimarisinde insana vaha etkisi yapıyor. Gelin beraber İstanbul’un mücevherlerinden biri olan Ihlamur Kasrı’nı daha yakından tanıyalım. 

Ihlamur Kasrı’nın en popüler zamanı manolyaların açmaya başladığı mart ayı diyebilirim. 15-20 gün süren bu dönemde bahçe, özellikle manolyalarla fotoğraf çektirmek isteyenlerle dolup taşıyor. Havuz başındaki manolyalarıyla sadece bahçesi bile hem pespembe görüntüsü hem de mis gibi kokularıyla insanın başını döndürmeye yetiyor. 

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı ve manolyalar

Önce manolyalar sonra Ihlamurlar

Manolya kokularının ardından kasırlara adını veren Ihlamur ağaçlarının açtığı zamanlar da bir başka güzel oluyor. Baharı her ne kadar daha popülerse de özellikle buralara yakın yaşayanlar için kasır büyük şans… Yaz aylarında gölge veren koca ağaçları ile biraz kafa dinlemek bir şeyler atıştırmak için de her zaman uğrayabileceğiniz yerlerden biri bana göre. 

Bahçesi kadar mimarisiyle de göz kamaştıran Ihlamur Kasrı aslında Ihlamur Kasırları olarak anılıyor. Bir tanesi daha popüler olsa da bahçede Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olarak adlandırılan iki bina bulunuyor. Bunlardan Merasim Köşkü, Ihlamur Kasrı olarak bilinen yer. 

Ihlamur Kasrı’nın detaylarına girmeden önce kasır ne demek isterseniz ondan biraz bahsedeyim.

Kasır ne demek?

Kasırlar hükümdarların kullanımı için genellikle şehir dışında bazen de şehir içinde yapılan küçük saray ya da köşklere deniyor. Osmanlı döneminde kasır daha çok köşkten büyük yapılar için kullanılırmış. İstanbul’un en güzel kasırları arasında Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Hidiv Kasrı, Maslak Kasırları, Yıldız Şale Kasrı’nı sayabilirim. 

Küçüksu Kasrı ve Beykoz Mecidiye Kasrı’nı detaylıca anlattığım iki yazım daha var. Bunlara da göz atmanızı tavsiye ederim. 

Ihlamur Kasrı’nın özellikleri

Kasrın olduğu vadinin ilk bölümü bir zamanlar mesire yeri olarak kullanılıyormuş. Sultan III. Ahmed (1703-1730) zamanında yaşayan Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olan bağ, devlet hazinesine aktarılarak padişahların kullanımı için hasbahçeye dönüştürülmüş. Yıldız’a doğru yer alan ikinci bölümde III. Selim atış yarışmalar yaparmış. Muhabbet Bahçesi adı verilen üçüncü bölüm ise Sultan Abdülmecid döneminde ağaçlandırılarak bu alana dahil edilmiş.

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı

Sultan Abddülmecid bu hasbahçeye sıklıkla gelir, bahçede dinlenir, konuklarını ağırlarmış. Hatta o dönemde İstanbul’u ziyaret eden ünlü Fransız şair Lamartine de burada ağırlanmış. Sultan daha sonra bu sevdiği alana (1849 – 1855 yıllarında) iki kasır yaptırmış ve adını “ferahlık, tazelik, neşe, sevinç” anlamına gelen “Nüzhetiye” koymuş. Sultan Abdülmecid 1861 yılında bu çok sevdiği binada vefat etmiş. 

Merasim Köşkü

Kasırların mimarlığını o dönem saltanata ait birçok binaya imza atan Nigoğos Balyan yapar. Sade, iki katlı bir yapı olan kasra iki kollu bir merdivenle giriliyor. Binanın içerisinde ise bir giriş holü ve iki yanında birer oda bulunuyor.

Kasır 19. yüzyılda Osmanlı’da etkisini gösteren Barok tarzda yapılmış, içerisi de yine batılı diyebileceğimiz bir tarzda döşenmiş. Dış kısmındaki süslemelerse oldukça gösterişli. Vazolar, çiçekler, yapraklar ve meyvelerle süslenen cephede kesme taş ve mermer kullanılmış. 

Abdülaziz döneminde de kullanılan hasbahçe eğlencelerin, güreşlerin düzenlendiği bir yermiş. Daha sonraki yıllarda da hem padişahların hem ailelerinin uğrak yeri olmaya devam etmiş. 

Maiyet Köşkü 

Yine aynı bahçede yer alan Maiyet Köşkü ise diğerine göre daha sade ve küçük.  İki katlı olarak inşa edilen binaya iki kollu merdivenle giriliyor. Dış cephede ise Avusturya Stükosu kullanılmış. Buranın da dekorasyonu oldukça gösterişliymiş.

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı – Maiyet Köşkü

Cumhuriyet döneminde konukevi

Kasırlar I. Dünya Savaşı yıllarında bir süre ilgisiz kalmış, ihmal edilmiş ancak 1951 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstanbul Belediyesi’ne devredilmiş. Geçirdiği restorasyonla yenilenen bina, döneminin özelliklerine göre eşyalarla döşenerek Mabeyn Köşkü “Tanzimat Müzesi”, Maiyet Köşkü ise “Tarihi Köşkler Müzesi” olarak 1952 yılında ziyarete açılmış. Bu dönem çok uzun sürmemiş, kasırlar 1966 yılında tekrar TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlanmış.

1976 – 1985 yılları arasında onarım süreci geçiren yapılar özgün haline getirilmiş, bahçe düzenlenerek müze-saray olarak yeniden ziyarete açılmış. 1987 yılından beri müze olarak kullanılıyor.

Ihlamur Kasrı Kafeteryası

Maiyet Köşkü olarak adlandırılan bölüm günümüzde kafeterya olarak kullanılıyor. 09.00 – 17.00 arası açık olan kafeteryada içeceklerin yanı sıra tost, gözleme gibi yiyecekler bulabiliyorsunuz. Kahvaltı için de iyi bir seçenek burası. 

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı

GENEL BİLGİLER

Ihlamur Kasrı nerede?

Beşiktaş sınırları içerisinde yer alan Ihlamur Kasrı Nişantaşı ve Yıldız arasındaki vadide yer alıyor. Her iki semtten aşağıya doğru inildiğinde merkezde sizi kasır ve bahçesi karşılar. Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin de hemen karşısındadır.  

Ihlamur Kasrı’na nasıl gidilir?

Ihlamur Kasrı’na gitmek için en kolay yol Beşiktaş üzerinden gelmek. Beşiktaş çarşısından girişle Ortabahçe ve Ihlamurdere caddelerini takip ederek Ihlamur Kasrı’na kadar kolayca ulaşabilirsiniz.

Yıldız’dan, Nişantaşı’ndan veya Mecidiyeköy’den de kasra ulaşmak mümkün. Kasır bu bölgelerden gelirken yokuş aşağı olduğu için inişi kolayca yapabilirsiniz. Mesela Yıldız’dan, Nişantaşı’ndan 15-20 dakikada kasra ulaşılıyor. Mecidiyeköy’dense 30 dakikada yürümek mümkün. Çıkış biraz daha zor olacağından çarşı yönünde yürüyerek Beşiktaş meydanına ulaştıktan sonra buradan kalkan-geçen otobüs, metro, dolmuş veya vapur seçeneğinden birini tercih edebilirsiniz.

Aracınızla gidecekseniz kasrın otoparkı yok maalesef. Tabii ki, yakın yerlerde park yerleri var. Mesela Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin otoparkını ya da yine yakınlardaki Carrefour’un otoparkını ya da Ihlamur Caddesi üzerinde İşpark’a ait park yerlerinden birini kullanabilirsiniz. 

Ihlamur Kasrı giriş ücreti

MÜZE KART geçerli.

Yerli ziyaretçi 40 TL (2024 fiyatları)

Yabancı ziyaretçi 130 TL

İndirimli bilet 20 TL

Bahçe bilet fiyatı 20 TL

Ihlamur Kasrı ziyaret günleri

Pazartesi hariç her gün açık

Detaylı bilgi için: MİLLİ SARAYLAR – IHLAMUR KASIRLARI

Ihlamur Kasrı açılış – kapanış saatleri 09.00 – 18.00

Gişe açılış – kapanış 09.00 – 17.30

Ihlamur Kasrı telefon 0 (212) 259 50 86

Adres Türkali Mahallesi, Hakkı Yeten Caddesi No.1 Ihlamur Kasırları, Beşiktaş / İstanbul

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı ve manolyaları

Yakınlarda neler var?

Beşiktaş’ta olması büyük avantaj… Hazır bölgedeyken bir seferde birçok eseri ya da mekânı aynı günde görebilirsiniz. 

20 – 30 dakikalık yürüyüşlerle ya da 10 – 20 dakikada araçla ulaşabileceğiniz birkaç nokta: 

  • Dolmabahçe Sarayı 
  • Dolmabahçe Cami
  • Deniz Müzesi
  • Resim Müzesi
  • Yıldız Hamidiye Cami
  • Yıldız Parkı ve köşkleri
  • Beşiktaş Çarşısı

Biraz daha açılmak isterseniz;

  • Nusretiye Cami
  • Kılıç Ali Paşa Cami
  • İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
  • İstanbul Modern Müzesi
  • Galataport
  • Ortaköy Meydanı

İstanbul’da gezilecek yerleri merak ediyorsanız İSTANBUL GEZİLECEK YERLER – ANADOLU ve

İSTANBUL’DA GÖRMENİZ GEREKEN 10 MÜZE yazılarıma da göz atabilirsiniz.  

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

Yorumlar kapandı...